Blog

Αρθρα

Γιατί η δημιουργική απασχόληση για ηλικιωμένους με άνοια -και όχι μόνο- είναι σημαντική για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους

Γιατί η δημιουργική απασχόληση για ηλικιωμένους με άνοια -και όχι μόνο- είναι σημαντική για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους

Η δημιουργική απασχόληση για ηλικιωμένους με άνοια, αλλά και ηλικιωμένους εν γένει, είναι περισσότερο αναγκαία από ότι πιστεύουμε. Η ενεργός συμμετοχή σε δημιουργικές δραστηριότητες βελτιώνει σημαντικά τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων, ενώ λειτουργεί προληπτικά κατά της άνοιας.

“Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι δημιουργικές δραστηριότητες οδηγούν σε χαμηλότερα επίπεδα άγχους, αυξημένη ικανοποίηση από τη ζωή και μειωμένη κατάθλιψη.”

Οι δημιουργικές δραστηριότητες αποτελούν ένα εξαιρετικό θεραπευτικό μέσο, αν και, συχνά είναι δύσκολο να προσφερθούν στους ηλικιωμένους από τις οικογένειές τους, καθώς χρειάζεται σωστός σχεδιασμός και εξειδικευμένη γνώση για να υλοποιηθούν.

Στο παρακάτω άρθρο θα διαβάσετε πως η δημιουργική απασχόληση θα βελτιώσει την ζωή των αγαπημένων σας και θα πάρετε ιδέες για δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί τους και μόνοι. Διαβάστε τις συμβουλές των ειδικών μας που πηγάζουν από τα χρόνια εμπειρίας δίπλα στους ηλικιωμένους με άνοια, και μη.

Γιατί είναι σημαντική η δημιουργική απασχόληση για ηλικιωμένους

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι συνήθως αναπτύσσουν μία συγκεκριμένη ρουτίνα που τελικά επηρεάζει αρνητικά τη σωματική και την ψυχική τους υγεία. Η στασιμότητα της καθημερινότητας οδηγεί σε έλλειψη ενδιαφερόντων και μειωμένη κινητικότητα, ενώ ο εγκέφαλος μπαίνει στον “αυτόματο πιλότο”.

Εισάγοντας μια σειρά από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες στην καθημερινότητά των αγαπημένων σας ανθρώπων, θα δείτε να ανακτούν τα ενδιαφέροντα τους, να κινητοποιούνται και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους.

 1. Η δημιουργικότητα φέρνει τους ηλικιωμένους σε επαφή με τα συναισθήματά τους
  Ο ηλικιωμένος συχνά προσπαθεί να εκφράσει την σωματική του κατάσταση, όπως αν πονάει ή αν αισθάνεται κουρασμένος, όμως η πολυκοσμία ή το έντονο άγχος συνήθως τον αποθαρρύνουν από το να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του. Για αυτόν τον λόγο, πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι οδηγούνται στην απομόνωση και στην κατάθλιψη.
  Μέσα από την δημιουργικότητα, οι αγαπημένοι μας άνθρωποι έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματα τους και παίρνουν την δύναμη να τα εκφράσουν. Με αυτόν τον τρόπο, απαλύνουν τυχόν αρνητικές σκέψεις που μπορεί να τους επιβαρύνουν ψυχολογικά, ειδικά σε περιπτώσεις προχωρημένου σταδίου άνοιας.
 2. Η δημιουργική απασχόληση ενισχύει σημαντικά την έκφραση
  Η δημιουργία είναι πρωταρχικά ένα μέσο έκφρασης γιατί οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματά τους και βρίσκουν διεξόδους για να τα εκφράσουν. Σε προχωρημένα στάδια, και μη, η δημιουργία φέρνει συναισθηματική “ζεστασιά” στον ηλικιωμένο.
  Επιπλέον, η ενασχόληση με τη δημιουργία τέχνης μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικές συζητήσεις και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, που θα υποστηρίξουν ενεργά τους ηλικιωμένους. Κυρίως όμως, μέσα από την δημιουργική απασχόληση οι ηλικιωμένοι προάγουν την αίσθηση της αναγνώρισης και την εύρεση του νοήματος στη συνέχεια της ζωής τους.
 3. Οι δραστηριότητες ενδυναμώνουν την νοητική λειτουργία
  Η συμμετοχή σε δημιουργικές δραστηριότητες είναι σημαντική για την πρόληψη της άνοιας, αλλά και την ενδυνάμωση της νοητικής λειτουργίας σε προχωρημένα στάδια της αρρώστιας.
  Η νοητική ενδυνάμωση αποτελεί την πιο αποτελεσματική μη φαρμακευτική παρέμβαση. Ένας ηλικιωμένος που απέχει από δραστηριότητες λόγω σωματικής καταπόνησης, με ένα σταυρόλεξο και ένα μολύβι βοηθά την νοητική του λειτουργία να παραμείνει ακμαία.
 4. Με την συμμετοχικότητα ενθαρρύνεται η κοινωνικοποίηση
  Για τους ηλικιωμένους που βιώνουν μοναξιά μετά το θάνατο ενός συντρόφου, φίλων ή την απομάκρυνση από τα παιδιά τους, οι δημιουργικές δραστηριότητες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσουν την κοινωνική τους σύνδεση.
  Η ψυχαγωγία και η δημιουργική απασχόληση για ηλικιωμένους είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουν τη ζωτικότητα τους, την αισιοδοξίας τους και να κοινωνικοποιηθούν. Ειδικά όταν δεν βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο άνοιας, η συμμετοχικότητα λειτουργεί προληπτικά κατά της ασθένειας, καθώς τους βοηθάει να κάνουν νέες γνωριμίες, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο της απομόνωσης.

Δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης για ηλικιωμένους

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλές μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για την άνοια. Οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται συνήθως σε κλινικές φροντίδας ηλικιωμένων ή γηροκομεία στοχεύουν στην ενδυνάμωση της νοητικής λειτουργίας και στην αντιμετώπιση συμπεριφορικών διαταραχών. Ωστόσο, υπάρχουν δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί τους στον δικό σας χώρο ή εκτός σπιτιού.

 1. Παρακινήστε τους να συμμετέχουν σε ομάδες τέχνης
  Στα αρχικά στάδια της άνοιας είναι ιδανικό οι ηλικιωμένοι να βρίσκονται μαζί με ανθρώπους, να μιλάνε και να δημιουργούν. Βρείτε μία ομάδα μουσικοθεραπείας, δραματοθεραπείας ή ακόμα και μία χορωδία.
  Μέσα από την ψυχαγωγία, την συνεργασία και την καλλιτεχνική έκφραση οι αγαπημένοι σας βγαίνουν από την ρουτίνα που επιβαρύνει την άνοια. Κοινωνικοποιούνται, δημιουργούν και χαίρονται μέσα από μία ομάδα που τους δίνει ξανά νόημα στην καθημερινότητά τους.
 2. Φτιάξτε μαζί τους παζλ και κατασκευές με Lego
  Ξεκινήστε μαζί με τους αγαπημένους σας απλές κατασκευές με τουβλάκια lego και παζλ με απλά χρώματα και σχήματα. Είναι μία καλή αρχή που μπορεί να συνεχίσουν μόνοι τους, ακόμα και όταν δεν είστε δίπλα τους.
  Στην Κλινική μας έχουμε παρατηρήσει ότι η συμμετοχή των ενοίκων σε κατασκευές μαζί με άλλους ενοίκους, ή και μόνοι τους, αναπτύσσει ικανότητες, καλλιεργεί την σκέψη και τις αισθήσεις και τους βοηθάει να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Όσο και αν σας φαίνεται απλό, για εκείνους είναι μία σημαντικότατη κατάκτηση.
 3. Βοηθήστε τους να ξεκινήσουν απλά παιχνίδια μνήμης
  Παιχνίδια γνώσεων, sudoku, παζλ, γρίφοι και σκάκι αποτελούν εξαιρετικές ασκήσεις ενδυνάμωσης του μυαλού. Δεν χρειάζεται καμία σωματική προσπάθεια, γι αυτό και οι ηλικιωμένοι τα αγαπούν και τα προτιμούν.
  Αφιερώνοντας χρόνο από την άνεση της πολυθρόνας ή του κρεβατιού τους, οι ηλικιωμένοι δραστηριοποιούνται και εξασκούν το μυαλό τους. Είναι η πιο απλή και ευχάριστη λύση για όλους μέσα στο σπίτι σας.
 4. Εξασκείστε μαζί τους τις αισθήσεις
  Ασκήσεις με βάση την αφή, την όσφρηση, την όραση, παντομίμα και παιχνίδια μίμησης κρατούν το ενδιαφέρον των ηλικιωμένων. Είναι ιδανικές για άτομα που έχουν διαγνωστεί με πρώτα στάδια άνοιας ή αντιμετωπίζουν νοητικές δυσκολίες.
  Μέσα από αυτές τις απλές ασκήσεις οι ηλικιωμένοι καλλιεργούν την αντίληψη, την προσοχή, την γλώσσα. Η εξάσκηση τους βοηθά να σταθεροποιήσουν τις νοητικές τους λειτουργίες και να αποφύγουν την περαιτέρω μείωση της γνωστικής τους ικανότητας.

Η δημιουργική απασχόληση για ηλικιωμένους με άνοια στην Κλινική Ευαγγελίστρια

Στην Κλινική Ευαγγελίστρια αναγνωρίζουμε τη σημασία της δημιουργικής απασχόλησης στην ολιστική προσέγγιση φροντίδας των ηλικιωμένων. Αν και η έλευση της πανδημίας του COVID-19 μας περιόρισε, εμείς συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους ενοίκους μας να δραστηριοποιούνται και να εξασκούν την δημιουργικότητά τους.

Με αυξημένο το αίσθημα ευθύνης και με αγάπη στους ανθρώπους σας, που είναι και δικοί μας άνθρωποι, είμαστε πάντα δίπλα τους. Θέλουμε να τους παρέχουμε νέες προκλήσεις και να τους παρακινούμε να κοινωνικοποιούνται, να δημιουργούν και να εξασκούν το πνεύμα τους σύμφωνα πάντα με την καθοδήγηση των ειδικών μας.

Ας συζητήσουμε μαζί τις ανάγκες των αγαπημένων σας

Συστάσεις

Σας εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου για την εξαίρετη και ανθρώπινη φροντίδα σας προς τον ανιψιό μου. Προσφέρατε πραγματική υπηρεσία!

Πέτρος Α.

Η απουσία της αγαπημένης μας θείας είναι πολύ μεγάλο κενό. Είχαμε τη μεγάλη ευεργεσία να εμπιστευθούμε την υγεία της σε εσάς, τα τελευταία πολύ δύσκολα χρόνια της ζωής της. Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την άψογη φροντίδα σας και τη συμπαράστασή σας. Ευχόμαστε η Παναγιά να προστατεύει εσάς, τις οικογένειές σας και την εργασία σας και να δίνετε παρηγοριά και στοργή στους συνανθρώπους μας.

Νόρα Τσ. – Μαρία Π.

Ευχαριστούμε πολύ για τη νοσηλεία και τη φροντίδα της μητέρας μας!

Οικογένεια Χρυσάνθης Θ.

Σας ευχαριστώ, έναν προς έναν! Θα σας θυμάμαι!

Μαρία Κ.

Η επιβεβαίωση πως η γηριατρική υπάρχει στην Ελλάδα και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο. Συνεχίστε έτσι!

Γεωργία Μπ.

Όταν είδα πώς δουλεύουν, κατάλαβα τη διαφορά από τα γηροκομεία. Στην Ευαγγελίστρια η φροντίδα είναι υψηλού επιπέδου και οι γιατροί όλη μέρα πάνω από τους ασθενείς. Καμία σχέση!

Δάφνη Λ.

Η εξειδίκευση και η εμπειρία δεν κρύβονται! Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με άριστη γνώση των αναγκών της 3ης ηλικίας.

Σπύρος Μ.

Εξαιρετικό προσωπικό, άριστη εξυπηρέτηση, με ιδιαίτερη αγάπη γι΄ αυτό που κάνουν!

Ανθή Τσ.

Άψογη εξυπηρέτηση, τηρούν αυστηρά τα πρωτόκολλα του covid 19, φροντίζουν με ηρεμία και αγάπη τους ασθενείς, είμαι πολύ ευχαριστημένη για την επιλογή μου, ελπίζω να μην αλλάξουν!

Ελένη Γ.
Skip to content