Blog

Αρθρα

Πώς συμπεριφερόμαστε σε άτομα με άνοια: Πλήρης οδηγός φροντίδας ηλικιωμένων με άνοια

Πώς συμπεριφερόμαστε σε άτομα με άνοια: Πλήρης οδηγός φροντίδας ηλικιωμένων με άνοια

Αν έχετε αναλάβει την φροντίδα ενός αγαπημένου προσώπου με άνοια, τότε ο πλήρης οδηγός για το πως συμπεριφερόμαστε σε άτομα με άνοια σας αφορά άμεσα.

Η φροντίδα ενός ανθρώπου με άνοια είναι μία διαδικασία ιδιαίτερα δύσκολη, και ψυχολογικά επίπονη. Ωστόσο, είναι και μια ανταποδοτική εμπειρία, καθώς σας δίνει την ευκαιρία να βοηθήσετε έναν άνθρωπο που είναι σημαντικός για εσάς.

Σίγουρα, κάθε άτομο είναι μοναδικό και η άνοια επηρεάζει τον καθένα διαφορετικά.

Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, θα μπορείτε να επικοινωνήσετε καλύτερα με τον άνθρωπό σας, να βελτιώσετε άμεσα την καθημερινότητά του και να φτιάξετε μια σωστή ρουτίνα για τον συγγενή σας και εσάς. Ας δούμε μαζί πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε άτομα με άνοια.

Τι είναι η άνοια

Αν ένα αγαπημένο σας πρόσωπο διαγνώστηκε πρόσφατα με άνοια, τότε η κατανόηση της ασθένειας θα σας βοηθήσει να συμβιβαστείτε με τις αλλαγές που θα επιφέρει στη ζωή σας.

Ο όρος «άνοια» αναφέρεται στη διαταραχή που επηρεάζει το σύνολο των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Περιγράφει μια ομάδα συμπτωμάτων που συμπεριλαμβάνει απώλεια μνήμης, δυσκολίες στη σκέψη, αλλαγές στη διάθεση, στην αντίληψη και στη συμπεριφορά.

Όλα τα άτομα που πάσχουν από άνοια παρουσιάζουν ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω κοινά συμπτώματα. Γι αυτό, είναι πρωταρχικής σημασίας για εσάς που τους φροντίζετε να μπορείτε να διακρίνετε την ανοϊκή πραγματικότητα. Δηλαδή, πρέπει να μπορείτε να αντιλαμβάνεστε και να αποδέχεστε την ιδιαιτερότητα της “νέας” πραγματικότητας αυτών των ανθρώπων, αλλά και να προσαρμόζετε την καθημερινότητα σας σε αυτήν, όσο αυτό είναι εφικτό.

Ποιες είναι οι ανάγκες των ατόμων με άνοια

Οι ασθενείς με άνοια χρειάζονται την συνεχή φροντίδα σας. Έχουν ανάγκη κάποιον να τους προσέχει, αλλά, και να τους συντροφεύει. Είναι σημαντικό να έχουν γύρω τους ανθρώπους που τους αγαπούν πραγματικά για να μπορούν να νιώσουν ζεστασιά και ασφάλεια. Ωστόσο, είναι γεγονός πως όσο εξελίσσεται η ασθένεια, τόσο πιο απαιτητική γίνεται η παροχή της φροντίδας.

Ειδικότερα, όταν ο ασθενής είναι σε προχωρημένο στάδιο, η φροντίδα πλέον πρέπει να είναι σε 24ωρη βάση καθώς το άτομο σταματά να μπορεί αυτο-εξυπηρετείται. Συγκεκριμένα, δεν χρειάζεται μόνο συντροφικότητά, αλλά και βοήθεια στην τουαλέτα, στο μπάνιο και στο φαγητό. Επιπρόσθετα, η συμπεριφορά του ασθενή αλλάζει και μπορεί να γίνει επιθετική, ή να τον βρείτε να περιπλανάται ή να σταματά να σας αναγνωρίζει, κάνοντας για εσάς ιδιαίτερα δύσκολη την περεταίρω φροντίδα του, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Πώς συμπεριφερόμαστε σε άτομα με άνοια

Το πρώτο που θα πρέπει να θυμάστε στις περιπτώσεις αυτές, είναι ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε το άτομο. Το άτομο που φροντίζετε πάσχει από μια διαταραχή του εγκεφάλου που διαμορφώνει αυτό που έχει γίνει. Αν προσπαθείτε να ελέγξετε ή να αλλάξετε τη συμπεριφορά του, πιθανότατα θα παρατηρήσετε ότι συχνά αποτυγχάνετε ή αντιμετωπίζετε σφοδρή αντίσταση.

Το σημαντικό είναι να κρατάτε μία θετική στάση. Ακούστε τους με την καρδιά σας, μιλήστε απλά και ξεκάθαρα, δείξτε κατανόηση, αφιερώστε τους χρόνο και κυρίως θυμίστε τους παλιές όμορφες στιγμές. Η διαδρομή δεν είναι εύκολη. Παρακάτω θα βρείτε μερικές καθημερινές συμβουλές για το πως συμπεριφερόμαστε σε άτομα με άνοια στα πρώτα στάδια της ασθένειας και για το πως μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα αγάπης και κατανόησης.

Φτιάξτε ένα ζεστό περιβάλλον και ακολουθήστε υγιεινή διατροφή

Η διατροφή είναι πολύ σημαντική, γι αυτό και χρειάζεται να ακολουθείτε μία συγκεκριμένη ρουτίνα. Κάντε τις ώρες των γευμάτων και των σνακ συγκεκριμένες και προγραμματίστε τις περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Η ώρα του γεύματος πρέπει να είναι μια ξεχωριστή στιγμή. Απενεργοποιήστε την τηλεόραση, βάλτε απαλή μουσική, στρώστε όμορφα το τραπέζι και στολίστε το με λουλούδια. Δώστε τους χρόνο για τα γεύματα και φροντίστε να τους προσφέρετε φαγητά που είναι μαλακά για να μπορούν να τα φάνε εύκολα. Φροντίστε να τους θυμίζετε τους «καλούς» τρόπους στο τραπέζι και να τους παρέχετε βοήθεια μόνο όταν είναι απαραίτητο. Θέλετε να τους ενθαρρύνετε και όχι να τους κάνετε να αισθάνονται ανήμποροι.

Δώστε σημασία στην καθαριότητα και στην ασφάλεια στο μπάνιο

Σκεφτείτε ιστορικά τη ρουτίνα υγιεινής του αγαπημένου σας προσώπου. Υιοθετώντας – όσο το δυνατόν περισσότερο – την προηγούμενη ρουτίνα τους, τους προσφέρει άνεση. Αρχικά, φροντίστε το περιβάλλον, το δωμάτιο, και το νέρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ πρέπει να υπάρχει επάρκεια φωτισμού.

Συνοδεύστε τον συγγενή σας και σεβαστείτε την ιδιωτικότητά του. Έχετε έτοιμες πετσέτες και μια ρόμπα ή τα ρούχα τους όταν βγουν. Δώστε σημασία στην ασφάλεια, χρησιμοποιώντας αντιολισθητικά πατάκια μπάνιου, μπάρες και καθίσματα μπάνιου ή ντους. Ποτέ μην αφήνετε ένα άτομο με άνοια χωρίς επίβλεψη στο μπάνιο, γιατί είναι ιδιαίτερο επικίνδυνο.

Βάλτε ένα πρόγραμμα για την σωστή χρήση της τουαλέτας

Η επίσκεψη στην τουαλέτα είναι μία δύσκολη διαδικασία γι αυτό και πρέπει να καθορίσετε μια ρουτίνα για τη χρήση της. Ορίστε συγκεκριμένες ώρες, προσπαθήστε να τις θυμίζετε και να τους βοηθάτε να πηγαίνουν. Να είστε πάντα δίπλα τους για να αποφύγετε ατυχήματα και δείξτε κατανόηση σε κάθε τους ανάγκη.

Στον προγραμματισμό της ρουτίνας βοηθάει να διασφαλίσετε την πρόσληψη υγρών ώστε ο ασθενής να μην αφυδατωθεί. Φροντίστε να περιορίσετε την πρόσληψη υγρών το βράδυ πριν τον ύπνο. Σε κάθε περίπτωση τηρήστε τα ωράρια που έχετε θέση και ενθαρρύνετε το συγγενή σας να τα ακολουθεί.

Δημιουργήστε ένα ήρεμο περιβάλλον για να καταπολεμήσετε την αϋπνία

Η αϋπνία και η κούραση που προκαλεί οδηγεί σε αρνητικές συμπεριφορές. Για να την αντιμετωπίσετε αυξήστε τις δραστηριότητες, ιδιαίτερα τη σωματική άσκηση και αποθαρρύνετε την αδράνεια και τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσέξτε τη διατροφή, και αποφύγετε τρόφιμα όπως ζάχαρη, καφεΐνη και το πρόχειρο φαγητό.

Φροντίστε οι απογευματινές και βραδινές ώρες να είναι ήσυχες με ήρεμες δραστηριότητες. Επιλέξτε μια βόλτα σε εξωτερικούς χώρους, παίξτε ένα απλό παιχνίδι με χαρτιά ή ακούστε μαζί απαλή μουσική. Δώστε τους μία όμορφη, γεμάτη ημέρα που θα τους βοηθήσει να έχουν έναν ήρεμο ύπνο.

Δείξτε κατανόηση στην αλλαγή συμπεριφοράς

Η συμπεριφορά των ατόμων με άνοια, αλλάζει εύκολα. Δημιουργήστε ένα ζεστό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα νιώθουν ασφαλείς και ήρεμοι. Μειώστε τον θόρυβο, την ακαταστασία ή τον αριθμό των ατόμων στο δωμάτιο. Μην αλλάζετε την θέση των επίπλων και των οικιακών συσκευών. Βάλτε σε εμφανές σημείο φωτογραφίες και αγαπημένα αντικείμενα για να τους φέρετε στο μυαλό με ευχάριστες αναμνήσεις

Αν ο άνθρωπός σας είναι αγχωμένος ή επιθετικός, προσπαθήστε να αποφύγετε να μαλώνετε. Κατανοήστε ότι τα λεκτικά ξεσπάσματα είναι συχνά εκφράσεις θυμού ή άγχους. Αντιδράστε μένοντας ήρεμοι και καθησυχαστικοί. Επιβεβαιώστε τα συναισθήματα και στη συνέχεια προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή του ή να τον επαναπροσανατολίσετε σε κάτι άλλο. Μην ξεχνάτε ότι η άνοια είναι αυτή που πυροδοτεί αυτές τις αντιδράσεις.

Τι πρέπει να θυμάστε όταν φροντίζετε ηλικιωμένους με άνοια

Η φροντίδα ηλικιωμένων με άνοια είναι μία ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, στην διάρκεια της οποίας βλέπουμε τον άνθρωπό μας να αλλάζει, μέρα με τη μέρα. Το πιο σημαντικό στο πως συμπεριφερόμαστε σε άτομα με άνοια είναι να θυμάστε ότι η νόσος είναι η πραγματική αιτία για τη συμπεριφορά του ανθρώπου σας.

Πέρα από την δύναμη, το χρόνο και την ψυχραιμία που χρειάζεστε, πρέπει να μην παραμελείτε τον εαυτό σας και τις ανάγκες τους. Όσο πιο δυνατός είστε, τόσο πιο πολλά θα μπορείτε να προσφέρετε στους αγαπημένους σας. Αναγνώρισε τα όρια σας και μην ξεχνάτε πόσο δύσκολο είναι να γίνεσαι ο γονιός του γονιού σου.

Διαβάστε περισσότερα για την φροντίδα ηλικιωμένων με άνοια

Συστάσεις

Σας εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου για την εξαίρετη και ανθρώπινη φροντίδα σας προς τον ανιψιό μου. Προσφέρατε πραγματική υπηρεσία!

Πέτρος Α.

Η απουσία της αγαπημένης μας θείας είναι πολύ μεγάλο κενό. Είχαμε τη μεγάλη ευεργεσία να εμπιστευθούμε την υγεία της σε εσάς, τα τελευταία πολύ δύσκολα χρόνια της ζωής της. Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την άψογη φροντίδα σας και τη συμπαράστασή σας. Ευχόμαστε η Παναγιά να προστατεύει εσάς, τις οικογένειές σας και την εργασία σας και να δίνετε παρηγοριά και στοργή στους συνανθρώπους μας.

Νόρα Τσ. – Μαρία Π.

Ευχαριστούμε πολύ για τη νοσηλεία και τη φροντίδα της μητέρας μας!

Οικογένεια Χρυσάνθης Θ.

Σας ευχαριστώ, έναν προς έναν! Θα σας θυμάμαι!

Μαρία Κ.

Η επιβεβαίωση πως η γηριατρική υπάρχει στην Ελλάδα και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο. Συνεχίστε έτσι!

Γεωργία Μπ.

Όταν είδα πώς δουλεύουν, κατάλαβα τη διαφορά από τα γηροκομεία. Στην Ευαγγελίστρια η φροντίδα είναι υψηλού επιπέδου και οι γιατροί όλη μέρα πάνω από τους ασθενείς. Καμία σχέση!

Δάφνη Λ.

Η εξειδίκευση και η εμπειρία δεν κρύβονται! Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με άριστη γνώση των αναγκών της 3ης ηλικίας.

Σπύρος Μ.

Εξαιρετικό προσωπικό, άριστη εξυπηρέτηση, με ιδιαίτερη αγάπη γι΄ αυτό που κάνουν!

Ανθή Τσ.

Άψογη εξυπηρέτηση, τηρούν αυστηρά τα πρωτόκολλα του covid 19, φροντίζουν με ηρεμία και αγάπη τους ασθενείς, είμαι πολύ ευχαριστημένη για την επιλογή μου, ελπίζω να μην αλλάξουν!

Ελένη Γ.
Skip to content