Blog

Αρθρα

Γηροκομείο ή παθολογική κλινική χρόνιων νοσημάτων; Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για την φροντίδα των ηλικιωμένων;

Γηροκομείο ή παθολογική κλινική χρόνιων νοσημάτων; Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για την φροντίδα των ηλικιωμένων;

Η φροντίδα των ηλικιωμένων είναι μία διαδικασία που μπορεί να σας εξαντλήσει τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά, ακόμα και οικονομικά. Για την σωστή περίθαλψη και την ασφάλεια των ηλικιωμένων, η εισαγωγή σε ένα γηροκομείο ή μια παθολογική κλινική χρόνιων νοσημάτων είναι η πιο κατάλληλη λύση. Πώς, όμως, θα βρείτε την κατάλληλη λύση για εσάς;

Στο ερώτημα γηροκομείο ή παθολογική κλινική χρόνιων νοσημάτων, το παρακάτω άρθρο θα σας βοηθήσει να πάρετε την πιο σωστή απόφαση. Καταλάβετε τις βασικές διαφορές μεταξύ ενός γηροκομείου και μιας κλινικής χρόνιων νοσημάτων, και επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και στις ανάγκες του αγαπημένου σας ανθρώπου.

Τι είναι ένα γηροκομείο και ποια είναι η διαφορά από μία  παθολογική κλινική χρόνιων νοσημάτων

Παθολογική κλινική και γηροκομείο είναι δύο λέξεις που είναι αδιαμφισβήτητα διαφορετικές μεταξύ τους. Μια κλινική αποτελεί ένα κέντρο υγειονομικής περίθαλψης το οποίο στελεχώνεται από γιατρούς, κυρίως παθολόγους και νοσηλευτές. Οι άνθρωποι που εισάγονται πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή βρίσκονται στα τελευταία στάδια της άνοιας.

Αντίστοιχα, το γηροκομείο είναι ένα είδος παρόχου υγειονομικής περίθαλψης. Είναι ουσιαστικά ένα μικρό ιδιωτικό κατάλυμα ειδικά για ηλικιωμένους ανθρώπους. Στο γηροκομείο οι ένοικοι δεν είναι ασθενείς, αλλά ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να τους φροντίσουν στο σπίτι για ποικίλους λόγους. Παρά τις διαφορές τους, και τα δύο ιδρύματα στοχεύουν στην φροντίδα των ηλικιωμένων και στην ανακούφιση της οικογένειας.

Ποιες είναι οι διαφορές στην φροντίδα ανάμεσα στο γηροκομείο και μία παθολογική κλινική;

Οι συγκεκριμένες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έχουν διαφορετικές παροχές. Ένα γηροκομείο συνήθως στελεχώνεται από νοσηλευτές. Οι ένοικοι απολαμβάνουν την περιποίηση των νοσηλευτών, κοινωνικοποιούνται και έχουν την δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για ηλικιωμένους.

Στον αντίποδα, μία παθολογική κλινική στελεχώνεται από νοσηλευτές, αλλά και από ιατρούς. Οι ιατροί παρακολουθούν σε καθημερινή βάση την πορεία της υγείας των ασθενών, οι οποίοι συνήθως δεν αυτοεξυπηρετούνται.

Επιπρόσθετα, σε μια κλινική υπάρχουν ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια με στόχο την πρόληψη και την θεραπεία. Εδώ, οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζονται ολιστικά, ενώ στόχος είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας και όχι απλά η ψυχαγωγία ή τυπική φροντίδα ενός ηλικιωμένου.

Ποιες είναι οι διαφορές στην ιατρική παρακολούθηση;

Ένα γηροκομείο, που συνήθως είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, κυρίως στοχεύει στην προσφορά στέγης, αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και στην κοινωνικοποίηση των ενοίκων. Οι συγκεκριμένες μονάδες συνήθως συνεργάζονται με εξωτερικούς ιατρούς οι οποίοι παρακολουθούν τους ασθενείς σε συγκεκριμένες μέρες και σε έκτακτα περιστατικά.

Μία κλινική όπως η δική μας, παρέχει 24ωρη ιατρική φροντίδα και εξωτερικά ιατρεία, χωρίς να χρειάζεται εσείς να ανησυχείτε για τις ανάγκες του συγγενή σας. Το νοσηλευτικό προσωπικό μας συνοδεύει τον ασθενή στις εξετάσεις του στα ιατρεία ή στο διαγνωστικό κέντρο, κάνοντας ιδιαίτερα εύκολη την μετακίνηση του. Ο άνθρωπός σας ανά πάσα στιγμή της ημέρας έχει πρόσβαση σε επαγγελματίες γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Γηροκομείο η παθολογική κλινική χρόνιων νοσημάτων; Πώς θα λάβω την απόφαση;

Την απάντηση σε αυτή την ερώτηση δίνουν οι ανάγκες του συγγενή σας.

Αν ο συγγενής σας αυτοεξυπηρετείται, δεν έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και χρειάζεται περισσότερο τη συντροφιά, τότε το γηροκομείο είναι η σωστότερη λύση. Μέσα σε ένα γηροκομείο, θα μπορέσει να βρει ασφάλεια, να αποκτήσει ενδιαφέροντα, όπως δημιουργική απασχόληση για ηλικιωμένους, αλλά και να κοινωνικοποιηθεί.

Αν ο συγγενής σας είναι στο 3ο ή στο 4ο στάδιο της άνοιας ή αντιμετωπίζει άλλες χρόνιες παθήσεις, τότε χρειάζεται ιατρική επίβλεψη. Σε αυτήν την περίπτωση, η εισαγωγή του σε κλινική φροντίδας χρόνιων νοσημάτων είναι προτιμότερη τόσο για την δική του ασφάλεια, όσο και για την δική σας σιγουριά ότι ο άνθρωπός σας βρίσκεται σε χέρια έμπειρων ειδικών ανά πάσα στιγμή.

(Διαβάστε ακόμα για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να επιλέξετε σωστά ανάμεσα στα ιδρύματα για ασθενείς με άνοια και άλλες χρόνιες παθήσεις)

Πώς μπορούν να με βοηθήσουν οι άνθρωποι της Κλινικής «Ευαγγελίστρια»;

Η Κλινική «Ευαγγελίστρια» αποτελεί μία μονάδα πρότυπης φροντίδας ηλικιωμένων και χρόνιων πασχόντων στην Αθήνα. Έχουμε πετύχει να αποτελούμε σημείο αναφοράς για τα περιστατικά με χρόνια νοσήματα στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα συγκαταλεγόμαστε στις κλινικές με τη μεγαλύτερη εμπειρία στην Ευρώπη σε αυτό τον τομέα.

Στα 69 χρόνια λειτουργίας μας, έχουμε φροντίσει με αγάπη και προσοχή περισσότερους από 6000 ασθενείς. Γι αυτό, μπορούμε να λέμε περήφανα πως μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως και τις δικές σας ανάγκες.

Είμαστε εδώ για να σας συμβουλεύσουμε και να σας βοηθήσουμε. Επικοινωνήστε μαζί μας, μοιραστείτε τις ανάγκες σας και τους προβληματισμούς σας για τους ανθρώπους σας που χρειάζονται βοήθεια. Μαζί θα βρούμε την καλύτερη λύση για τον δικό σας άνθρωπο.

Μοιραστείτε μαζί μας τις ανάγκες του συγγενή σας…

Συστάσεις

Σας εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου για την εξαίρετη και ανθρώπινη φροντίδα σας προς τον ανιψιό μου. Προσφέρατε πραγματική υπηρεσία!

Πέτρος Α.

Η απουσία της αγαπημένης μας θείας είναι πολύ μεγάλο κενό. Είχαμε τη μεγάλη ευεργεσία να εμπιστευθούμε την υγεία της σε εσάς, τα τελευταία πολύ δύσκολα χρόνια της ζωής της. Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την άψογη φροντίδα σας και τη συμπαράστασή σας. Ευχόμαστε η Παναγιά να προστατεύει εσάς, τις οικογένειές σας και την εργασία σας και να δίνετε παρηγοριά και στοργή στους συνανθρώπους μας.

Νόρα Τσ. – Μαρία Π.

Ευχαριστούμε πολύ για τη νοσηλεία και τη φροντίδα της μητέρας μας!

Οικογένεια Χρυσάνθης Θ.

Σας ευχαριστώ, έναν προς έναν! Θα σας θυμάμαι!

Μαρία Κ.

Η επιβεβαίωση πως η γηριατρική υπάρχει στην Ελλάδα και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο. Συνεχίστε έτσι!

Γεωργία Μπ.

Όταν είδα πώς δουλεύουν, κατάλαβα τη διαφορά από τα γηροκομεία. Στην Ευαγγελίστρια η φροντίδα είναι υψηλού επιπέδου και οι γιατροί όλη μέρα πάνω από τους ασθενείς. Καμία σχέση!

Δάφνη Λ.

Η εξειδίκευση και η εμπειρία δεν κρύβονται! Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με άριστη γνώση των αναγκών της 3ης ηλικίας.

Σπύρος Μ.

Εξαιρετικό προσωπικό, άριστη εξυπηρέτηση, με ιδιαίτερη αγάπη γι΄ αυτό που κάνουν!

Ανθή Τσ.

Άψογη εξυπηρέτηση, τηρούν αυστηρά τα πρωτόκολλα του covid 19, φροντίζουν με ηρεμία και αγάπη τους ασθενείς, είμαι πολύ ευχαριστημένη για την επιλογή μου, ελπίζω να μην αλλάξουν!

Ελένη Γ.
Skip to content